top of page

                                                                     KURSER 2024

NYHET: Målarkurs i Sorrento den 21-28 oktober 

Vill du vara med och måla i något av de härliga målargängen i min ateljé på Ibsengatan 42 i Blackeberg? Då är du varmt välkommen att höra av dig till mig på karin.gissberg@gmail.com!

För info om höstens ena målarresa till Italien där det fortfarande finns platser kvar, klicka på länken ovan!

 

NYHET: SOMMARKURS i Blackeberg 7-11 augusti kl 9.30-16

Färg, form och förenkling

Fem dagars intensivkurs i teckning och måleri. Vi arbetar med varierande motiv och experimenterar

med olika färgkombinationer och kompositioner för att leta oss fram till ett läge där färgerna på ett effektfullt sätt tillsammans skapar djup, volym, ljus och skuggor. Färglära och bildkompositionsteori kopplad till övningarna ingår. Kursen anpassas individuellt och är upplagd så att den passar både de som har målat en del tidigare såväl som de som är nybörjare. 

Vid lämpligt väder så kan man även sitta utanför ateljén alldeles intill naturreservatet och måla.

Eget material medtages -tips om lämpligt material mejlas ut till deltagarna. I ateljén finns stafflier, skivor för montering av duk och häftapparat. Kök/matrum med spisplattor och mikro.

Kurspris: 6750 kr inkl moms.

För vidare info och anmälan mejla karin.gissberg@gmail.com

Vid bokning inbetalas kursavgiften till BG 318-2565.

Varmt välkommen!

DAGKURSER hösten 2024:

TISDAGSATELJÉN kl 9.30-15


På tisdagskursen arbetar du med egna bildprojekt under individuell vägledning. Vid önskemål ges förslag till övningar som kan stötta din konstnärliga utveckling. Vi har även regelbundna gemensamma genomgångar med bilddiskussioner, där vi kan inspireras av varandra och fördjupa vårt bildseende.
En tisdag per månad har kursen uppehåll eftersom målarskolan pågår i ateljén då. I höst är det undervisningsuppehåll v 42 och 43 under Italienkursen, men ateljén är då öppen för kursdeltagare som vill vara i ateljén och måla på egen hand. Höstlov v 44.
 
Datum för tisdagsateljén: 3/9, 10/9, 17/9, 24/9, 8/10, 5/11, 19/11, 26/11, 3/12, 10/12. (Vägledningsuppehåll v 42+43 med öppen ateljé för kursdeltagare som vill måla på egen hand i Blackeberg. Höstlov v44), 
Terminspris, 10 ggr: 13500 kr inkl moms. 
Möjlighet till drop-in-plats om kursen inte är fullsatt, kostnad per gång: 1350 kr inkl moms.

För bokning av plats (eller om du vill ställa frågor) mejla till karin.gissberg@gmail.com.

Slutlig bokning sker genom inbetalning av kursavgiften till BG 318-2565.

 

MÅLARSKOLOR, hösten 2024: 

Målarskolan har pågått sedan 2016 och finns som två varianter, måndags-tisdagsmålarskolan resp torsdags-fredagsmålarskolan. Vi ses två dagar per månad, vid totalt fem tillfällen under höstterminen (varav det femte och avslutande tillfället är i januari -25) och arbetar med olika övningar i färg och form, men man kan även välja att jobba med egna bildprojekt med individuell vägledning om man hellre vill det. Vi har gemensamma genomgångar där vi kan lära och inspireras av varandra och diskutera olika frågeställningar inom bildkomposition och färglära. Vi tittar även på konstverk av andra konstnärer, vars arbetssätt kan ge idéer till vårt egna målande.


Mellan målarskoletillfällena ges förslag till hemuppgifter för vidare fördjupning, om man har möjlighet att måla hemma. Vid nästa träff knyter vi an till det vi har gjort gången innan och fördjupar oss vidare därifrån, så man behöver inte måla hemma om man inte har möjlighet till det.
 Målarskolan är inriktad på att lära ut på djupet om färger och bildkomposition och kursupplägget är anpassat för att bidra till utvecklingen av var och ens måleri och konstnärliga uttryck -såväl de mer erfarna som de som inte har målat så mycket tidigare.
 Var och en tar med sig eget material till målarträffarna, men det är även möjligt att förvara material och pågående måleriarbeten i ateljéns förråd, när det finns skåp och torkhyllor.

Kursplan målarskolan HT 2024:

Tillfälle 1: Landskap: ljusets och skuggans färg och förenkling. Landskapsstudier med övningar i bildkomposition, där vi gestaltar och förenklar naturen genom upprepning av ett motiv i olika färgkonstellationer. Om vädret tillåter kan vi måla utomhus i anslutning till ateljén.
 
Tillfälle 2: Gestalten och bildrummet. Vi arbetar med olika gestalter från fotografi eller utifrån skulpturer och utforskar kroppsspråk och hur vi skapar en bildkomposition med ett omgivande rum (t ex landskap). Vi söker efter de mest uttrycksfulla ljus- och skuggfärgerna och undersöker hur olika färgmöten skapar dynamik i bilden. Övningar i bl a volymsskapande, förenkling, bildkomposition och i att hitta ett uttrycksfullt språk i både teckning och måleri.

 

Tillfälle 3: Fördjupning i bildkomposition, färg och förenkling. Vidareutveckling av och fördjupning i tidigare studier. från tillfälle 1 och 2.  Olika färgsammansättningar och kompositioner undersöks och vi går in på djupet i hur vi skapar olika uttryck i färgen beroende på hur vi arbetar med vårt material.

 

Tillfälle 4: : Färg, ljus och skuggor och hur dessa kan förmedla en berättelse. Övningar med stillebenstudier -med annorlunda föremål- där du inbjuds till att skapa stämning och en berättelse genom din komposition och dina färger. Vi utforskar valörer och färger och undersöker hur dessa ytor kan skapa former och rytmiska bildkompositioner. Fortsatt övning i att förenkla vårt motiv till det mest "färgsjungande" uttrycket och i att arbeta med ytornas form, färg och struktur (hur du lägger på din färg) för att skapa dynamik.

 

Tillfälle 5: Fortsatt fördjupning i stillebenbilderna antingen i pågående bild eller genom varierade färgstudier. Även möjlighet att arbeta vidare med eventuella andra oavslutade bilder och/eller hemuppgifter.


Målarskolornas datum höstterminen -24: 

måndags-tisdagsmålarskolan kl 9.30-16:
26-27 augusti
30 september+1 oktober
11-12 november
16-17 december
27-28 jan (2025)

torsdags-fredagsmålarskolan kl 9.30-16:
22-23 augusti
26-27 september 
7-8 november
12-13 december
23-24 jan (2025)


Terminspris: 13500 kr inkl moms.
För bokning/vid ev frågor, mejla till karin.gissberg@gmail.com. Slutlig bokning sker genom inbetalning till BG 318-2565.
I mån av plats så går det även att vara med vid enskilda tillfällen. Drop-in-pris: 1350 kr/dag (inkl moms)


Missar man tillfällen på någon av dag/kvällskurserna finns i mån av plats möjlighet att ta igen på någon av de andra kurserna på dagtid.

KVÄLLSKURSER

 

Onsdagsateljén kl 18-21, start 21/8-24, lov 44
Onsdagskvällskursen är på totalt 15 ggr, där 8 st av kvällarna är vägledda och 7 st ateljékvällar är öppna för eget arbete tillsammans med övriga kursdeltagare. Man arbetar med egna bildprojekt, men förslag till uppgifter/övningar kan ges till dem som önskar det och vi har regelbundna gemensamma genomgångar för att inspireras och lära av varandra.

Eftersom det är uppehåll med öppen ateljé då jag håller målarkurs i Sorrento v 42 och 43 så ligger det istället vägledningstillfällen två veckor i följd den 2/10 och 9/10, för att balansera uppehållet efteråt.
Datum i höst (v= vägledning, öa= öppen ateljé för gruppen utan vägledning):
21/8 (v), 28/8 (öa), 4/9 (v), 11/9 (öa), 18/9 (v), 25/9 (öa), 2/10  (v), 9/10 (v), 16/10 (öa), 23/10 (öa), v 44 höstlov/öa, 6/11 (v), 13/11 (öa), 20/11 (v), 27/11 (öa), 4/12 (v).

Terminskostnad: 5800 kr inkl moms.
För bokning/vid frågor, mejla karin.gissberg@gmail.com. Slutlig bokning sker genom inbetalning av kursavgift till BG 318-2565.

Varmt välkommen! /Karin

bottom of page